Dag van de Landbouw

Dag van de Landbouw

Elke derde zondag van september staan we even stil bij onze eigen boeren tijdens Dag van de Landbouw. Het leek ons een uitgelezen moment om nogmaals het belang van lokaal te kopen aan te kaarten. Het is al een heel bewogen jaar geweest met veel protestacties, omdat de Belgische landbouwers vrezen voor hun toekomst. Als voorstaanders van lokale handel en korte keten geven we graag onze kritische opinie over de toekomst van onze landbouw. 

 

De uitdagingen in de landbouw

De landbouwsector staat wereldwijd onder druk door verschillende factoren: klimaatverandering, verstedelijking, de opkomst van grootschalige industriële landbouw, en steeds strengere regelgeving. Lokale boeren worstelen vaak om te concurreren met goedkope geïmporteerde producten die niet dezelfde standaarden van duurzaamheid of kwaliteit hebben en vaak ook minder streng gecontroleerd worden. Dit maakt het moeilijk voor hen om rendabel te blijven, ondanks het feit dat zij de spoel zijn van ons voedselvoorzieningssysteem.

Daarnaast is er een verschuiving van consumentengederag waar prijs vaak de doorslaggevende factor is. Maar die lage prijzen hebben een verborgen kost: milieuschade, uitbuiting van arbeiders, en een verlies van biodiversiteit. Dit zet kleine, lokale producenten nog meer onder druk.

Waarom lokale landbouw zo belangrijk is

Het steunen van lokale landbouwers is geen nostalgische keuze, maar een strategische investering in onze toekomst. Lokale boeren spelen een sleutelrol in het behouden van een duurzame voedselketen. Ze werken vaak op kleinere schaal, met meer aandacht voor het milieu, dierenwelzijn en de kwaliteit van hun producten. Door te kiezen voor lokale producten zoals we die aanbieden bij Couvert, draag je bij aan:

  1. Duurzaamheid: Lokale landbouw vermindert de nood aan transport over lange afstanden, wat de CO2-uitstoot verlaagt. Bovendien zijn lokale boeren meer geneigd om circulaire en milieuvriendelijke landbouwmethoden toe te passen.
  2. Transparantie: Door lokaal te kopen, weet je precies waar je voedsel vandaan komt. Je kunt in dialoog gaan met de boer, vragen stellen over productieprocessen, en met je eigen ogen zien hoe er met de dieren en het land wordt omgegaan.
  3. Economische veerkracht: Lokale boeren ondersteunen betekent dat je bijdraagt aan de lokale economie. In plaats van dat winst weglekt naar multinationals, blijft deze binnen de gemeenschap. Dit zorgt voor economische veerkracht, ook in tijden van crisis.

Een kritische kijk op de toekomst

Hoewel de toekomst van de landbouwsector vol uitdagingen zit, zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen. Innovaties zoals regeneratieve landbouw, biologische teelt en technologieën die precisie in landbouw mogelijk maken, kunnen helpen om landbouw duurzaam en efficiënt te maken. Maar deze innovaties vragen tijd, middelen en vooral de steun van consumenten.

Wij geloven dat een gezamenlijke inspanning nodig is om de overgang naar een meer rechtvaardige en duurzame landbouw te versnellen. Dit betekent dat niet alleen de overheid en grote bedrijven hun beleid moeten aanpassen, maar dat ook wij, als consument, onze keuzes moeten herzien. Het begint met kleine stappen, zoals de keuze om lokaal vlees van een boer uit jouw land te kopen.

Onze verbintenis

Bij Couvert staan we achter de waarden van duurzame, transparante en ethisch verantwoorde landbouw. We staan erom bekend samen te werken met boeren die met hart en ziel hun werk doen, en we brengen je als consument dichter bij de bron van je voedsel. Door een koe, varken, schaap of lot kippen te delen, dragen we bij aan een bewust consumptiepatroon waarbij niets verloren gaat en zowel de boer als de consument eerlijk worden beloond.

Op de Dag van de Landbouw willen we daarom oproepen tot reflectie en actie. Laten we samen kiezen voor een voedselketen die niet alleen ons voedt, maar ook onze aarde en onze gemeenschap ondersteunt. Steun je lokale boer — voor vandaag, en voor de toekomst.

Ook interessant

Toon alle berichten
Slide